2014. aug 31.

Téliesítés FastForward

írta: Dózsa Pál
Téliesítés FastForward

...avagy hogyan téliesítsem a medencémet, de ne húzd az időt :-)

Ha kevés időd van megtanulni, hogy hogyan téliesítsd a medencédet akkor neked hasznos lesz ez az gyors útmutató!

 

WP_000702.jpgLegelső teendő a medence kitisztítása kézzel vagy medencetisztító robottal kitakarítjuk a medence fenekét, oldalát és a tiszta vizet hagyunk a medencében.

Tavasszal a medence felnyitásakor jelentős időt spórolhatunk, ha a medence vizét ebben a fázisban kitisztítjuk. Egyrészt kevesebb mikroorganizmust hagyunk a vízben másrészt a fenékről és az oldalról eltávolított szennyeződések könnyebben eltávolíthatóak lesznek. Érdemes tehát tisztán téli álomra küldeni medencénket.

 

1) Végy téliesítő folyadékot 1 liter elegendő 20 m3 víz téliesítéséhez. 00-70230.jpg
(Segítség: http://www.medencediszkont.hu/termek/steinbach-teliesitofolyadek1l)

2) Öntsd a téliesítő folyadékot a szkimmerbe és járasd a vízforgatót legalább 1 órán keresztül

3) Állítsd a vízforgatót "Rinse" ürítés módra (Figyelj, hogy a padlóösszefolyó csapja nyitva legyen) Ha nincs padlóösszefolyód akkor egy külön szívattyú segítségével csökkentsd a víz szintjét a szkimmerszint alsó része alá. A téli vízszintnek körülbelül a szkimmer szint alatt kell lennie 5-10 cm-re

Csavaros Fagydugó.jpg4) A befúvók külső borítását távolítsd el, A befúvók jó része csavaros megoldással rögzített. Ennek az egyszerű lecsavarásával hozzá lehet férni egy olyan menethez, mely a fagydugó menetéhez illik. (Gyakran dupla menetes a befúvó, tehát az első menet eltávolítása után egy második szűkítőt is le kell csavarni a megfelelő menet eléréshez. A befolyás irányát befolyásoló golyót rendesen csomagold el, hogy tavasszal megtaláld!)

 

(Segítség: https://www.medencediszkont.hu/termek/teliesitesikiegeszitokfagydugogumis15/)

 

WP_000753.jpg

5) Távolítsd el a szkimmerből a kosarat és tegyélegy gumis fagydugót a szkimmer alsó lefolyócsövébe. A Gumis fagydugó segítségével könnyedén megakadályozhatod, hogy a szkimmerbe hulló eső vagy hó eljusson a gépházba.

 

6) Most már szétszerelheted a gépészetet. Ehhez egy csavarhúzóra lesz szükséged, amivel meglazítod a gégecsöveket szorító bilincset és távolítsd el a gégecsövet a gépészetről. (A csőben maradt víz eltávolításához használj egy nagyobb vödröt, amit előre odakészítesz.) Ha nem gégecsöves a bekötésed, akkor zárd el a golyós csapokat, melyek a víz útját elzárják a gépészettől. Majd a hollandik kézi lecsavarásával távolítsátok el a gépészetet a medencecsövektől és a szivattyút emeljétek ki az aknából. A homokszűrő tartály maradhat, csak az alján lévő leeresztőcsapot érdemes kinyitni (és vödröt alátenni), hogy a tartályból eltávozzon minden víz és csak a homok maradjon, mely tavaszra szépen kiszárad.

7) Távolítsd el a létrát a medencéből akár süllyesztett akár szabadon álló. Töröld le a víztől és tedd el száraz helyre. 

WP_000755.jpg7) A fagytesteket gyorskötővel, vagy madzaggal kösd össze úgy, hogy a fagytestek keresztet alkossanak a medencédben. A fagytest egy műanyag zárt doboz, melynek az alján beton vagy homok van, tetején pedig levegővel telt üreg. Az nehéz rész lefelé húzza a fagytestet és nem engedi megfordulni. Télen a víz megfagyásakor a kitáguló víz nem a medence falát és a fóliát nyomja szét, hanem a bemerült fagytestek levegővel telt részét nyomja össze. (érdemes a fagytestek láncának két-két végére zsineget kötni, amely segít, hogy a fagytestek a tél folyamán megtartsák a helyzetüket.

(Segítség: https://www.medencediszkont.hu/termek/teliesitesikiegeszitokmedencefagytest/)

 

takarás leszorítás vizeszsákkal.jpg8) Ha már úsznak a fagytestek takard le a medencét a téli takarófóliával. A téli takarófólia mindig 50-70 cm-re nagyobb méretű mint a medence nominális mérete. Erre azért van szükség, hogy az alacsonyabb vízszint mellett is kiérjen a partra az úszó takarófólia.

 

(Segítség: https://www.medencediszkont.hu/termek/teliesitesikiegeszitokvizeszsakvastag/)

 

9) Ha teljesen süllyesztett medencéd van akkor vizes zsák.jpgszükséged lesz még valamire, ami leszorítja a fóliát a partra. Ez pedig a vizes zsák. Ez egy kb. 2 méteres műanyag zsák, melyet vízzel kell megtölteni, így formája szabadon változtatható, így a legváltozatosabb formájú medencék vonalát is követni tudja, és kellőképpen nehéz ahhoz, hogy a szelek ne tudjanak befújni a téli takarófólia alá. Ha nem teljesen vagy egyáltalán nem süllyesztett a medence, akkor egyszerűen használd a téli takarófóliához adott műanyag zsinórt és a megszorító racsnit ahhoz, hogy a fólia széle tökéletesen illeszkedjen a medence testéhez. 

Amint ezzel a lépéssel is megvagy úgy elkészültél a téliesítéssel. Gratulálok.

Előfordulhat, hogy egyéb kiegészítők is vannak a medencédbe (pl világítás), ha így van szívesen segítek ezeknek a téliesítésében telefonon.

Ne feledjétek, ha bármilyen kérdés felmerül, természetesen állok szíves rendelkezésetekre. 

 

Üdvözlettel:

 

Dózsa Pál

www.medencediszkont.hu

+36 70 709 5800

 

 

 

 

Szólj hozzá

tél ponyva uszoda medence vegyszer téliesítés fagydugó fagytest téli takarófólia télen a medence medence télen téliesítő folyadék